Trommels, Gumboots & Brownies - Reisverslag uit Grahamstown, Zuid-Afrika van Elske Minnema - WaarBenJij.nu Trommels, Gumboots & Brownies - Reisverslag uit Grahamstown, Zuid-Afrika van Elske Minnema - WaarBenJij.nu

Trommels, Gumboots & Brownies

Door: Elske

Blijf op de hoogte en volg Elske

07 Maart 2006 | Zuid-Afrika, Grahamstown

Aan de rand van de townships in Grahamstown vind je de ingredienten voor het maken van een trommel: er groeien Aloe Vera-bomen en er grazen geiten. De stam van de Aloe Vera-boom hol je uit en het geitevelletje droog je in de zon en span je om de trom :)

Maar voor dat het zover is, moet er eerst een boom worden gehakt. Tembi woont in de jail en maakt sandalen en trommels. Samen met hem zijn we vanmiddag naar de townships gereden.

In de brandende zon heb ik vanmiddag een Aloe Vera-boom gehakt. De boomsappen vlogen me om mijn oren, het zweet gutste langs mijn lichaam en ik heb inmiddels blaren op mijn duim van het hakken.

Toen ik de stam bijna van de grond had 'losgehakt', kwamen we erachter dat de stam nog niet droog genoeg was. Er zat nog een beetje leven in... We moeten dus nog een keer terug om een betere stam te zoeken.

Ivo en Nicole maken ook een trommel. Zodra de trommel klaar is, leert Tembi ons ook om er op te spelen. Ik heb er nu al zin in!!

Naast deze 'Afrikaanse activiteit' heb ik ook mijn eerste les East Cape Traditional Dance gehad. De lessen worden voor studenten gegeven in het Drama Department van de universiteit. De ene week doe je gumbootdancing en de andere week Zulu-dancing. Gumbootdancing heb ik nu een keer gedaan, het is geweldig!! Je moet stappen naar voren en naar achteren zetten en daarbij op je grote zwarte laarzen slaan :) Prachtig toch? En je mag er ook geluiden bij maken :)

Morgen begint mijn vrijwilligerswerk bij het meisjes tehuis (Trotter Street Girls Shelter). Ik ben benieuwd hoe dat is. De mevrouw van het Social Development Centre (die dat allemaal organiseert) vroeg al aan me of ik kon naaien. Er schijnt daar een naaimachine te staan en ze vinden het heel leuk om dingetjes te naaien. Ik kan niet echt naaien ofzo, maar ik heb natuurlijk wel eens vaker een naaimachine gezien, dus ik denk dat dat wel lukt. Zakdoekjes maken ofzo, is dat een idee? Dat kan iedereen toch?

Dan nog even over mijn verjaardag: die was echt heel erg leuk!! 's Ochtends was het dus al een groot feest met ballonnen en toast met kaarsjes en 's middags kwam er een man langs in de jail om een boeket rozen te brengen! Van Nico, Doortje en Wout. Leuk he!

's Avonds zijn we met z'n achttienen (!!) wezen eten bij het Red Cafe. Een heel leuk, relaxed cafeetje (zie foto's). Na het eten ging het licht uit en kwam het personeel een hele grote brownie-taart brengen met 22 kaarsjes erop! Iedereen ging 'happy birthday' zingen in zes vershillende talen: Afrikaans, Xhosa, Frans, Tswana, Duits en Nederlands! Zo leuk! Vooral de happy birthday van Botswana is erg leuk. Die gaat zo: Olelelulelu, Olelelulelu, Olelelulelu, Olelelulelu! Letterlijk zingen ze vier keer dat je groot moet worden :)

Afgelopen vrijdag was er een groot feest van de surf-society in de jail. Ik moest voor het eerst werken achter de bar en dat heb ik geweten: het was DRUK!! En iedereen bestelde rare coctails, shooters en likeuren waar ik nog nooit van mn leven van gehoord had. Het was wel heel gezellig en leuk om te doen. Er speelde een bandje in de binnenplaats en er was een kampvuur.

Degenen die zich afvragen of ik ook nog naar school ga ... Ja, ik ga iedere dag naar school en het is erg leuk. Hoe het er hier allemaal aan toe gaat op de universiteit vertel ik de volgende keer,

WORDT VERVOLGD!

XXX Elske

• 07 Maart 2006 - 16:21

Annemarie:

HEy El!!
    Nou die msn is ook niet wat het geweest is, poepzooi!Maar kwou zeggen dat je echt allemaal vet coole dingen doet.Je haalt alles er wel uit. En dat je er goed uitziet~!!!

• 07 Maart 2006 - 17:17

P.S:

Hoe gaat het met meindert en the negroes?!

• 07 Maart 2006 - 20:10

Sytske En Jehannes.:

Elske lokwinske mei dyn jierdei yn dat fiere Afrika. Wol wat let, mar better let as net nou? Fijn dat it sa goed mei dy giet, halde sa.

• 08 Maart 2006 - 08:34

Krok:

Wat zijn de foto's van je verjaardag cool! Ziet er echt super gezellig uit!! En war leuk dat je telkens leuke dingen gaat doen zoals trommels maken! Ann Mair heeft gelijk! Je haalt eruit wat erin zit! En dat moet ook! Het leven is een zucht EL!! Ga op deze voet verder! Hihiii...

• 10 Maart 2006 - 10:44

Corrie En Jacob:

Ha die Elske,

Hjir wer eventsjes in berichtsje fan de (rech)sekken. Sa te lezen fermakkest do die wol, moai sa. Hast al in bietsje heimwee, of halst it nog wol een pear moannen ut?
    It is hjir nog lekker kald, dus at ik die wie blean ik neg mar efkes.
    Groetsjes Jacob en Corrie

• 10 Maart 2006 - 11:01

Minke:

He El,
    moast ast de beam om hast no ek self in geit slachtsje? Tinkst der dan goed om dat alle libben derut is?
    haha....
    tút dyn nichtje

• 11 Maart 2006 - 15:46

E&A:

hey Els,
    Emma en Anna hebben wat ontdenkt, binnenkort ontdek je wat...

• 14 Maart 2006 - 12:35

Emma:

jaha spannend spannend spannend, iets grappigs iets leuks, iets gezelligs!!je zult het snel horen

• 30 Maart 2006 - 11:40

Krok!:

El! Ik had gehoord dat je gebeld had! Wat een kutzooi dat ik niet thuis was! Dus, de tafelberg beklommen! Vet coole actie! Maareeee.....wanneer volgt er weer een spannend stukje op je site?? Ik stjin te popeljen! xx krok